Bardejovský med

Unikátny produkt z nášho regiónu, ktorý je chránený označením pôvodu, je
momentálne v konaní o zápise „ Bardejovského medu „ na medzinárodnej úrovni.
Žiadosť o chránené označenie pôvodu podalo občianske združenie „ Bardejovský
med „ v snahe o lepšiu propagáciu a ochranu pôvodu nášho medu.
Žiadosť o zápis chráneného označenia pôvodu „ Bardejovský med „ / „ Med
z Bardejova „ je v súčasnosti v konaní pred Európskou komisiou. Zaslaním žiadosti
Európskej komisii vzniká, podľa § 33b zákona č. 469/2003 Z. z. v znení neskorších
predpisov označeniu „ BARDEJOVSKÝ MED “ / „ MED Z BARDEJOVA “, prechodná
ochrana názvu na vnútroštátnej úrovni s účinnosťou od dátumu podania žiadosti
Európskej komisii, tzn. 28. 6. 2021. Prechodná ochrana zaniká dňom prijatia
rozhodnutia o zápise do registra alebo dňom vzatia žiadosti späť.
„ Bardejovský med “ / „ Med z Bardejova “ pokrýva tri samostatne výrobky:
Jedľová medovica,
Lipová medovica,
Medovicový med.
Jedľová medovica
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 60 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 100 mS/m
Obsahuje veľmi veľké množstvo minerálov a stopových prvkov.
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, tmavá až čierna, po skryštalizovaní s jemným nádychom
dozelena, podľa Pfundovej stupnice 95 – 114 mm
Kryštalizácia: pri kryštalizácii vytvára veľmi jemné kryštály, ktoré sa pri
rozpúšťaní medu rýchlo rozpustia pri nízkej teplote
Vôňa: jemná, nie príliš výrazná, lahodná, sladká maslová
Chuť: lahodná, sladká s jemnou nie príliš výraznou maslovou
príchuťou
Lipová medovica
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 60 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 90 mS/m
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, tmavohnedá až čierna, po
skryštalizovaní s jemným nádychom dozelena podľa
Pfundovej stupnice 95 – 110 mm
Kryštalizácia: kryštalizácia lipovej medovice je v porovnaní
s ostatnými druhmi pomerne rýchla a kryštály sú dosť
veľké, pripomínajúce hrubý piesok
Vôňa: korenistá s výraznou vôňou lipového kvetu
Chuť: jemne korenistá s výraznou príchuťou mentolu
Medovicový med
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 60 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 95 mS/m
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, hnedočervená, hnedá až tmavohnedá,
podľa Pfundovej stupnice 95 – 110 mm
Kryštalizácia: rýchla, vytvárajú sa hrubšie kryštály
Vôňa: jemne korenistá
Chuť: jemná maslovo korenistá s typickou medovicovou chuťou
Všetky etapy výroby výrobku „ Bardejovský med “ / „ Med z Bardejova “ od
umiestnenia úľov až po stáčanie medu sa musia uskutočniť vo vymedzenej
zemepisnej oblasti.
Žiadosť o zápis označenia pôvodu „Bardejovský med “ / „ Med z Bardejova “ je
založená výlučne na špecifickej kvalite a vlastnostiach výrobku, ktoré vyplývajú
z prírodných a ľudských faktorov prítomných v zemepisnej oblasti.
Galéria




