Bardejovský med
BARDEJOVSKÝ MED bol Európskou komisiou 30.9.2022 zapísaný do Európskeho
registra „ Chránených označení pôvodu“ / CHOP/.
Žiadosť o chránené označenie pôvodu podalo občianske združenie „ Bardejovský
med „ v snahe o lepšiu propagáciu a ochranu pôvodu nášho medu.
Podľa čl. 13 NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1151/2012 o systémoch kvality pre poľnohospodárske výrobky a potraviny
Názvy zapísané v registri, tzn. aj Bardejovský med" sú chránené pred:
a) | akýmkoľvek priamym alebo nepriamym obchodným používaním názvu zapísaného v registri na výrobky, na ktoré sa zápis do registra nevzťahuje, ak sú takéto výrobky porovnateľné s výrobkami zapísanými v registri pod uvedeným názvom alebo ak použitie názvu ťaží z dobrej povesti chráneného názvu, a to aj v prípade, keď sa tieto výrobky používajú ako zložka; |
b) | akýmkoľvek zneužívaním, napodobňovaním alebo vyvolávaním mylnej predstavy, a to aj vtedy, ak je uvedený skutočný pôvod výrobkov alebo služieb alebo ak je chránený názov preložený alebo uvedený v spojení s výrazmi ako „štýl“, „typ“, „spôsob“, „tak ako sa vyrába v“, „napodobnenina“ alebo s podobnými výrazmi, a to aj v prípade, keď sa tieto výrobky používajú ako zložka; |
c) | akýmkoľvek iným klamlivým alebo zavádzajúcim označením proveniencie, pôvodu, povahy alebo základných vlastností výrobku, ktoré sa používa na vnútornom alebo vonkajšom obale, v reklamných materiáloch alebo dokumentoch súvisiacich s príslušným výrobkom, ako aj pred zabalením výrobku do nádoby, čo by mohlo vyvolať mylnú predstavu o pôvode výrobku; |
d) | akýmikoľvek inými praktikami, ktoré by mohli spotrebiteľa uvádzať do omylu, pokiaľ ide o skutočný pôvod výrobku. |
Jedľová medovica
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 45 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 100 mS/m
Obsahuje veľmi veľké množstvo minerálov a stopových prvkov.
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, tmavá až čierna, po skryštalizovaní s jemným nádychom
dozelena, podľa Pfundovej stupnice viac ako 65 mm
Kryštalizácia: pri kryštalizácii vytvára veľmi jemné kryštály, ktoré sa pri
rozpúšťaní medu rýchlo rozpustia pri nízkej teplote
Vôňa: jemná, nie príliš výrazná, lahodná, sladká maslová
Chuť: lahodná, sladká s jemnou nie príliš výraznou maslovou
príchuťou
Lipová medovica
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 45 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 90 mS/m
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, tmavohnedá až čierna, po
skryštalizovaní s jemným nádychom dozelena podľa
Pfundovej stupnice viac ako 65 mm
Kryštalizácia: kryštalizácia lipovej medovice je v porovnaní
s ostatnými druhmi pomerne rýchla a kryštály sú dosť
veľké, pripomínajúce hrubý piesok
Vôňa: korenistá s výraznou vôňou lipového kvetu
Chuť: jemne korenistá s výraznou príchuťou mentolu
Medovicový med
Fyzikálno-chemické vlastnosti
Obsah vody: maximálne 18 % na povrchu v nádobe po ustálení
Obsah hydroxylmetylfurfuralu /HMF/:
pri nerozpúšťanom mede po vytočení maximálne 5 mg/kg
pri rozpúšťanom mede po kryštalizácii maximálne 15 mg/kg
Obsah sacharózy: maximálne 5 g/100 g
Obsah glukózy a fruktózy: minimálne 45 %
Obsah stopových prvkov: viac ako 1 %
Elektrovodivosť: min. 95 mS/m
Organoleptické vlastnosti
Vzhľad
Farba: číra, hnedočervená, hnedá až tmavohnedá,
podľa Pfundovej stupnice viac ako 65 mm
Kryštalizácia: rýchla, vytvárajú sa hrubšie kryštály
Vôňa: jemne korenistá
Chuť: jemná maslovo korenistá s typickou medovicovou chuťou
Všetky etapy výroby výrobku „ Bardejovský med “ / „ Med z Bardejova “ od
umiestnenia úľov až po stáčanie medu sa musia uskutočniť vo vymedzenej
zemepisnej oblasti.
Žiadosť o zápis označenia pôvodu „Bardejovský med “ / „ Med z Bardejova “ je
založená výlučne na špecifickej kvalite a vlastnostiach výrobku, ktoré vyplývajú
z prírodných a ľudských faktorov prítomných v zemepisnej oblasti.