Úvodná strana

 

\"\"

Pridajte si nás aj na Facebooku


» Propolis
Propolis získavajú včely zo živíc a silíc, ktoré sa tvoria na stromoch a kroch, ako aj na pukoch rôznych stromov. Lietavky donášajú propolis do včelstva vo forme obnôžok na treťom páre končatín, podobne ako peľ. Včely uzatvárajú propolisom všetky otvory menšie ako 5 mm, zužujú letáče, vyhladzujú voskové bunky a zatmeľujú usmrtené živočíchy, ktoré vnikli do úľa a sú príliš veľké na vynesenie z úľa. Fyzikálne vlastnosti:Farba: žltohnedá, zelenohnedá až čierna.
Konzistencia: živicová substancia s lepivými vlastnosťami, chladom krehne a tuhne.
Aróma: príjemná živicová.
Chuť: trpká a horká.
Bod topenia: 80 - 104° C, vláčny už pri 40° C.
Rozpustnosť: v etanole a glykole.
Chemické zloženie:flavonoidy (živice): 45 - 55%
vosky a mastné kyseliny: 25 - 35%
esenciálne oleje: cca 10%
peľ: cca 5%
mechanické prímesy: cca 5%
ostatné zlúčeniny (min. látky, deriváty kyseliny benzoovej a škoricovej, kumaríny, aromatické látky, terpentoidy, doteraz bolo detekovaných okolo 180 rôznych zlúčenín)
Využitie:Farmaceutické: veľmi široké spektrum použitia v humánnej i veterinárnej medicíne. Používa sa v dermatológii (ošetrenie rán, exémov, vredov, plesňových onemocnení), zubnom lekárstve (ústne spreje), pri chorobách z ožiarenia, poruchách imunitného systému, rakovine, anémii, infekciách dýchacieho systému a inde. Má aj protizápalové a mierne anestetické vlastnosti. Na trhu sú dostupné prípravky aj na orálnu aplikáciu, v domácnostiach sa odporúča výlučne vonkajšie použitie.
Kozmetické: krémy proti starnutiu, vlasové kondicionéry, deodoranty, dezinfekčné, antioxidačné a ochranné prostriedky.
Technické: ochrana dreva, laky.
Získavanie a manipulácia:Produkciu propolisu zvyšujeme zakrytím stropu úľa silonovou (plastovou) tkaninou s okami menšími ako 3 mm, ktorú včely zatmelia. Po stuhnutí v chladničke sa propolis vymrvíDodatočný výnos tvoria zoškrabky z rámikov, stien úľa a podobne. Nároky na skladovanie nie sú vysoké, keďže ide o stabilnú látku. V domácnosti sa zväčša používa na výrobu etanolového extraktu (5 alebo 10%).
MTNjMzUzM