Úvodná strana

 

\"\"

Pridajte si nás aj na Facebooku


» Med
Med je nasýtený roztok cukrov, ktorú včely pripravujú z nektáru kvetov alebo medovice. Nektár je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín ako produkt fotosyntézy. Medovica je sladká šťava vylučovaná ako nevyužitý produkt metabolizmu niektorých zástupcov vošiek, červcov a mér živiacich sa šťavami z rastlinných pletív. Sladinu (nektár alebo medovicu) nasáva včela pohybmi hltanových svalov cez cuciak a pažerák do medového váčku, ktorý ma kapacitu až 55 mg sladiny. Po návrate odovzdáva lietavka obsah medového váčku vnútroúľovým robotniciam, ktoré ho ďalej spracúvajú a uskladnia, a vylieta opäť na zber. Prinesená kvapka sladiny je zaradená do kolobehu potravy celého včelstva, je niekoľkokrát prehltnutá a znovu odovzdaná ďalším včelám. Prebiehajú pritom fyzikálne zmeny (odparenie vody z pôvodných 30 až 95% v sladine pod 20% vo vyzretom mede), ako i zmeny biochemické (pridávanie výlučkov hltanových žliaz, ktorých enzýmy štiepia zložitejšie cukry na jednoduché, glukózu a fruktózu). Zahustenou sladinou robotnice plnia bunky plástov až po okraj a po odparení dostatočného množstva vody vyzretý med viečkujú tenkými voskovými viečkami. Med je vyzretý, ak je aspoň horná tretina medového plástu zaviečkovaná a pri trhnutí z neho nefŕka nespracovaná sladinaFarba - vodojasná až čiernohnedá, vyskytujú sa žlté, zelené a červené odtiene podľa druhu medu.
Aróma: špecifická podľa pôvodu, kvetové medy vôňa po kvetoch, medovicové medy nevýrazná aróma.
Chuť: medovo sladká s príchuťou podľa zdroja znášky.
Konzistencia: tekutá, kašovitá až tuhá, v závislosti od pomeru hlavných cukrov.
Priehľadnosť: priehľadný, mierne až silno opalizujúci.
Špecifická hmotnosť medu: 1,30 - 1,44 (podľa druhu medu, pri 21% obsahu vody)
Naše najbežnejšie druhy medu podľa pôvodu:
Kvetové (nektárové) medy - sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Z jednodruhových sú bežné med agátový (bezfarebný až žltkastý, nekryštalizuje), lipový (zlatožltý, číry), slnečnicový (žltý s hrubými kryštálmi), repkový (bledožltý, kryštalizuje na bielu farbu), ďatelinový (žltý, kryštalizuje na suchobielu tuhú látku), malinový (zlatohnedý, aromatický). Z viacdruhových sa vyskytuje napr. ovocný, lúčny med a pod. Chemické zloženie:
glukóza a fruktóza (cca 1:1): 65 - 75%
voda: 16 - 22%
sacharóza a ďalšie disacharidy: do 10%
polysacharidy: 1%
organické kyseliny: 0,5%
popoloviny: 0,1 - 0,2%
bielkoviny: 0,1 - 0,2%
vitamíny, minerálne látky, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbivá
 Včely sú jediným blanokrídlym hmyzom, ktorý produkuje také množstvo medu, ktoré postačuje nie len na vlastný rozvoj včelstva, ale aj na vytvorenie zásob, o ktoré sa včelár s nimi delí. Dostatočné zásoby medu dokážu včelstvá vytvoriť vďaka tomu, že v čase hlavnej znášky ich spoločenstvo (jedná rodina obsadzujúca jeden úľ pozostávajúci z 2 – 3 nadstavkov) tvorí 50.000 až 80.000 včiel. Na nazbieranie jedného kilogramu medu potrebujú vzlietnuť 2 až 5 miliónkrát, v závislosti od vzdialenosti a výdatnosti nektáru kveteny. Nektár ešte nie je takým medom, ako ho poznáme.
Obsahuje 30 – 50 % vody. Donášaný nektár včely počas zbierania a uskladňovania spracúvajú a enzýmovým štiepením v žalúdku menia na med, pričom ho obohacuje niektorými látkami zo svojho organizmu. Medom sa včely kŕmia a prebytok ukladajú do zásob (do medníka). Med v medníku zreje, odparuje sa z neho prebytočná voda a dostáva konzistenciu, ktorá sa od dobrého medu požaduje. Med je vzácnym liekom a potravinou, ktoré ľudia poznali už v dávnej minulosti.
Vedci odhadujú, že včely sa vyskytovali na našej planéte už pred viac ako 80 miliónmi rokov. Podľa posledných nájdených včiel vo fosíliách sa ich vek odhaduje dokonca až na 100 miliónov rokov. Do začiatku pestovania cukrovej repy a z nej výroby cukru, med sa používal najmä v domácnostiach ako sladidlo.
NzFmNTc