Úvodná strana

 

\"\"

Pridajte si nás aj na Facebooku


» MATERSKA KAŠIČKA
Materská kašička je sekrét prevažne hltanových žliaz včiel - dojčičiek, cca. 6 - 14 dní starých. Včely ňou kŕmia všetok nezaviečkovaný plod v prvom období larválneho vývoja a larvy matky po celú dobu vývoja. Získavanie a manipulácia:Najviac materskej kašičky sa nachádza v matečníkoch s 3 až 4 dňovými larvami. Odtiaľ ju lopatkou alebo odsávačom vyberáme a odkladáme do nádob z tmavého skla.Fyzikálne vlastnosti:Konzistencia: opaleskujúca smotanová až želatínová.
Farba: biela až nažltlá.
Aróma: slabo korenistá.
pH: 4,0 - 4,8.
Chuť: slabo kyslá.
Chemické zloženie:voda: 50 - 70%
bielkoviny: 10 - 20%
tuky: 3 - 10%
cukry: 10 - 20%
ďalšie: minerálne látky, vitamíny, hormóny, puríny a pyrimidíny, aminokyseliny.
Kontrola kvality:Sledujú sa kvantitatívne pomery tukov, cukrov a bielkovín, obsah vody, pH a pod. Na lyofilyzovanú materskú kašičku je v platnosti PN 14-129-70.
OGEzNmVk