Jedľovú medovicu produkuje - Medovnica jedľová - Canira pectinatae
Jej následný zber včielkami.
Medovica uložená v pláste.
Vytáčanie v medomete.
Významné a veľmi zaujímavé druhy vošiek – Aphidinea
1. Cinara pectinatae – medovnica jedľová , /čeľaď – Lachnidae/
/Analytická syntéza/
Ing. Ján PLAVČAN v. r.
Certified expert on general biology
and forestry .
JP
- Bionómia a ekológia : Cinara pectinatae – medovnica jedľová je veľmi hojná v oblastiach a lokalitách kde je rozšírená Abies alba – jedľa biela. Počas celého roka žije monofágne na starších vetvách jedle, kde na kôre vyhľadáva miesta s vhodným prístupom k sitkoviciam uložených v cievnych zväzkoch vodivého pletiva lyka /floém/, (JP) v ktorých zostupným prúdom, z asimilačných orgánov /ihličie/ nadol sú prepravované roztoky organických látok, teda asimiláty /miazga/, ktoré najintenzívnejšie voška konzumuje najmä v popoludňajších hodinách, večer, cez noc a teda až do rána, keď je v nich najväčší osmotický tlak, ktorý pri prijímaní potravy voška nutne potrebuje a vhodne to aj využíva. Voška potravu nesaje, potrava jej prúdi do úst sama, ktorú len prehltáva. Preto je v tejto súvislosti všeobecne pri znáške medovice najväčšia aktivita včiel neskoro popoludní a skoro ráno. Uvedené v predošlých troch vetách platí vo všeobecnosti u všetkých producentov medovice. JP
Pri zisťovaní jej prítomnosti je ľahko prehliadnuteľná, pretože na vetvách pri prijímaní potravy sa nachádza prevážne jednotlivo, event. niekedy v roztrúsených kolóniách medzi ihlicami s typickým kryptickým sfarbením v podobe ihlice jedle a štandovým pozičným postavením tela v smere ihlíc. JP
Celkový vývoj a rozmnožovanie Cinara pectinatae – medovnice jedľovej prebieha v pentamorfnom, cyklickom na seba nadväzujúcom vývojovom slede, (JP) teda v 5.-odlišných formách ( fundatrices? fundatrigenies ? virgines ? sexuparae ? sexuales ), tak ako už bolo uvedené vo všeobecnom popise vývoja vošiek – Aphidinea. JP
- Morfológia : Je to veľmi krásna, tmavozelená a vždy lesklá voška, šošovkovitého tvaru, na chrbte s dvoma typickými pozdĺžnymi svetlejšími pruhmi /kryptické sfarbenie/, podobné dvom svetlým pruhom /prieduchy/ na spodnej strane ihlice jedle. Hruď a hlava sú svetlohnedé, tykadla tenké, krátke 6-článkové, s veľmi krátkym terminálnym článkom. (JP) Oči má krásne jasno karmínovočervené, vypuklé na povrchu hlavy. Dĺžka tela samičky je 3,5 – 4,5 mm. Nohy má dlhé kráčavé 3-páry, sifunkuly /dva výrastky po bokoch zadočku/ krátke, široko kužeľovité. Telo a nohy sú husto porastené krátkymi chĺpkami. JP
- Včelársky aspekt : V júli a v auguste je Cinara pectinatae – medovnica jedľová v najpočetnejšom množstve a práve vtedy tvorí a produkuje najviac kvalitnej medovice, spravidla až do septembra, ktorú konzumenti medovice, najmä včela medotvorná – Apis mellifica (JP) vie pri tvorbe medu veľmi vhodne využiť a pretransformovať do hlavnej a veľmi bohatej znášky, veľmi kvalitného medu. JP
Väčšia početnosť event. premnoženie tejto významnej vošky je spravidla v 3-4 ročných intervaloch, čo teda flexibilným, sčítaným a vnímavým včelárom, ktorí kvázi „nerobia ramena“ a nechajú si odborne poradiť a pritom aj za znáškou, ktorá je teda v prevážnej miere aj hlavnou znáškou kočujú, umožňuje vyprodukovať veľa a kvalitného medu. JP
Čistý jednodruhový jedľový med vytvorený včelou medotvornou – Apis mellifica z medovice vyprodukovanej najmä Cinara pectinatae – medovnicou jedľovou, ale aj ďalšími producentmi medovice na Abies alba – jedle bielej, (JP) ktorá je najproduktívnejšia medovico-dajná drevina s najväčším výnosom vysoko kvalitnej medovice vôbec, teda až 1000 kg.ha-1. Jedľa nemá nektária, preto nie je nektaro-tvorná, ale je peľo-tvorná a poskytuje aj propolis.
Med je hustej a vláčnej konzistencie, tmavo-jantárový až čierno-hnedý, opalizujúci do zeleného odtieňa, lahodnej a príjemnej maslovej stredne-sladkej chuti, sladovej príchuti, príjemnej karamelovo-orechovej vône, s ľahkou živicovo-balzamovou arómou, dlhodobé tekutý. Je vysoko biogénny a biologický veľmi hodnotný, s veľmi účinnými liečivými účinkami, najmä pri ochorení dýchacích ciest a má aj antianemické a antiseptické vlastností. Je to teda veľmi hodnotný, skutočne liečivý, gurmánsky a z medovinových medov najviac cenený, teda jedinečný med špičkovej svetovej kvality. JP
– 2 –
V súvislosti s extra kvalitou, biogénnou zvláštnosťou a silou tohto medu, bol med z jedľovej medovice z Bardejova – „MEDAR“ laboratórne exaktne preskúmaný a zistilo sa, že v antibakteriálnych účinkoch je účinnejší a značne prekonáva slávny a jedinečný medicínsky Active Manuka Med – „AMM“ vytvorený včelou medotvornou – Apis mellifica (JP) z kvitnúcich exotických čajovníkovych stromov manuka – Leptospermum scoparium, ktoré rastu výnimočne len na Novom Zélande. JP
AMM má silné regeneračné schopností a mimoriadne antibakteriálne vlastností, ktoré pôsobia vysoko preventívne. Stále viac sa AMM uplatňuje v praktickej klinickej medicíne aj proti MRSA (Meticilin – Resistant Staphylococcus Aureus), VRSA (Vankomycin – Resistant Staphylococcus Aureus) a Pseudomonas auriginosus v čase keď si bakteriálne infekcie vytrvalo a stále viac budujú rezistenciu – odolnosť proti antibiotikám. (JP) Silné regeneračné a hojivé vlastností AMM boli využívané ako čisto prírodný liek už pred 4-tisíc rokmi pôvodnými obyvateľmi Nového Zélandu – Maurmi a v maurskom preklade „manuka“ doslova znamená „ zabíjač baktérií a plesní “. JP
Vysoké hodnoty antioxidantov a prirodzená acidita AMM zabraňujú rastu a šíreniu patogénnych baktérií, plesní, húb a kvasiniek a veľmi účinne pomáha aj pri regenerácií buniek, obnove tkanív, potláčaní zápalov, stimulácií tvorby leukocytov, bolestiach kĺbov, popáleninách, psoriáze, ekzémoch, vyrážkach, migréne, dyspepsií, hnačke a zvýšenej námahe. Veľmi efektívny je AMM aj proti baktérií – Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy. JP
Účinná sila AMM proti infekciám má dva antibakteriálne systémy, jeden na báze H2O2 – peroxidu vodíka /aj iné medy/ a druhý na báze účinnej látky methylglyoxalu (UMF – Unique Manuka Factor), ktoré spolu vytvárajú jedinečný synergický efekt pri hojení rán. (JP) Aktivita UMF 15+ svedčí o tom, že antibakteriálna sila AMM /medu/ je porovnateľná s 15 % roztokom fenolu. JP
Antibakteriálna schopnosť AMM je vysoko účinná a preukazuje vinikajúce výsledky pri čistení rán autolýzou. Inhibuje rast baktérií v boji proti nebezpečným infekciám a podporuje rýchlu redukciu a elimináciu zápachu z rany. (JP) Nízka koncentrácia vody v mede vytvára osmotický efekt a aktivuje vytiahnutie tekutiny z rany. Výnimočný vplyv AMM na poranenú pokožku je v tom, že ju zvláčňuje, vytvára ochrannú vrstvu, granuláciu a epitelizáciu poraneného tkaniva, rast nových tkanív a urýchľuje hojenie rán s minimálnou tvorbou jaziev. JP
Na ránach kožná baktéria - Streptococcus pyogenes spôsobuje chronické zápaly, infikuje ranu a vytvára na nej bakteriálny biofilm, ktorý je bariérou zabraňujúcou vstupu antibiotík. AMM je už dlho známy, že inhibuje viac ako 85-druhov patogénnych baktérií a pre svoje antibakteriálne účinky dokáže nielen úplne zničiť bakteriálny biofilm, ale aj zabrániť, aby sa na rane prichytili ďalšie baktérie. Na molekulárnej úrovní pri medicínskej interakcií medu je do dvoch hodím zlikvidovaných až 90 % baktérií. Veľmi dôležitá je aj tá skutočnosť, že AMM nielenže dokázal preraziť cez bakteriálny biofilm, ale aj to, že nevzniká bakteriálna rezistencia a baktérie strácajú odolnosť. (JP) AMM svojimi biogénnymi a fagocytóznymi účinkami vie prerušiť väzbu medzi baktériou - Streptococcus pyogenes a živočíšnym proteínom - fibronektínom, ktorý sa tvorí na povrchu ranou poškodených buniek. (JP) Pri poranení sa baktéria nalepí na tento proteín a vytvoria sa tak podmienky na rast bakteriálneho biofilmu, avšak aplikácia AMM /medu/ zabraňuje baktériám spájať sa s fibronektínom a tým sa teda následne zabraňuje nežiaducim infekciám a chronickým zápalom. JP
Preto, med najvyššej kvality, ktorým je aj med z jedľovej medovice z Bardejova – „MEDAR“, by sa mal pre svoju obrovskú biogénnu účinnosť používať v klinickej medicínskej praxi pri liečbe infekcií z poranení a chronických zápaloch. JP
„ Príkladným vzorom je pán Jozef Voľanský z Bardejova, ktorý v kraji môjho rodiska – Čergovskom pohorí, kde sú ešte biologický hodnotné jedliny a vhodné bioklimatické podmienky úspešne produkuje tento druh kvalitného medu. (JP) Prezentáciou tohto druhu medu na svetových výstavách Apimondia dosahuje stále veľké úspechy, keď jeho med je hodnotený najvyššími svetovými oceneniami a stal sa referenčným, teda porovnávacím svetovým medom pri komplexnom hodnotení medu. Je to teda unikátna, krajová, slovenská, európska a svetová značka špičkovej kvality, ktorá pozitívne propaguje a zviditeľňuje Slovensko a náš krásny kraj Čergovského pohoria. “ JP
- Ďalšie druhy producentov medovice, ktoré hostí Abies alba – jedľa biela :
- Aphidinea – vošky: Cinara abieticola, Mindarus abietinus, (JP)
- Coccinea – červce: Physokermes piceae, Physokermes hemicryphus, (JP)
Košice , Čirč 2013 Authorized ©® Ing. Ján PLAVČAN v. r.
Certified expert on general biology
and forestry.
Jedľová medovica.
Tento med, ktorý Vám ponúkame, je uznaný svetovou včelárskou organizáciou APIMONDIA za najkvalitnejší medovicový med na svete na obdobie 2009-2011. Na svojom konte má viaceré svetové uznania kvality. Vyznačuje sa najmä svojou lahodnou chuťou, nádhernou tmavou farbou a vôňou. Obsahuje veľmi veľké množstvo minerálov a stopových prvkov. Je to med, ktorý nepochádza z nektáru kvetov ako ostatné medy. Vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky. V prípade našej medovice ide o vošku – Medovnica jedľová / Cinara pectinatae/ čeľaď Lachnidea. Náš región má mimoriadne priaznivé mikroklimatické podmienky na to, aby sa tu producenti tejto medovice dokázali rozmnožiť vo veľkom množstve. Následne sa tieto vošky živia nabodávaním vetvičiek jedlí a saním ich šťavy. Ich metabolizmus nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy, ktoré neskôr vylučuje vo forme sladkých kvapiek, ktoré včely znášajú do úľa a vyrábajú z nich med. Ak je v čistom stave, nepomiešaný s inými druhmi medu, vtedy neobsahuje peľové zrná a je vhodný pre ľudí s alergiou na peľ. Výskum SAV- Ústav zoológie dokázal, že jeho antibakteriálna aktivita je oveľa vyššia ako pri najkvalitnejšom medicínskom mede Manuka a je na medicínske účely vhodnejší. Snažíme sa tento čistý med produkovať a ponúkať zákazníkom na predaj. Jedľová medovica sa nedá vyprodukovať každý rok. Závisí to od vhodných klimatických podmienok a od schopností vošky rozmnožiť sa v čo najväčšom množstve. Sú tu kvalitné jedľové porasty, hlavne v pohorí Čergov. V prípade, že tieto začnú medovať, včielky už nemajú iný zdroj znášky a prinášajú len čistú jedľovú medovicu. Naše včelstvá v čase, keď je znáška z jedlí, sú umiestnené hlboko v jedľových lesoch a tak ich nepriamo nútime, aby prinášali veľmi čistý jednodruhový med. Pri vytáčaní a manipulácií s medom sa snažíme dodržiavať tie najprísnejšie hygienické normy. Včelstvá udržiavame vo veľmi dobrom zdravotnom stave, aby dokázali maximálne využiť ponuku prírody. Ak ste niekedy v prírode alebo pri nejakom strome a vidíte na zemi pod stromom lesklé lepkavé kvapky, ide o produkt, z ktorého včielky vyrábajú medovicový med. Doprajte si a ochutnajte jeden z najkvalitnejších tmavých medov, aký ste ešte určite nejedli. Náš med konzumujú aj ľudia, ktorým peľové prímesi v iných medoch spôsobujú alergiu. Pri našom mede sa väčšinou takého alergické reakcie nevyskytujú. Pod označením jedľová medovica predávame len med, ktorý spĺňa náročné požiadavky: chuť, farbu, elektrovodivosť, obsah vody, nemá prímes iného medu. Med predávame v takom stave v akom ho odoberieme od včiel, bez akýchkoľvek úprav alebo prídavných látok. Je to čistý prírodný produkt. Ochutnajte.